30 oktober 2024 Leestijd min

Waarom is Omega 3 zo belangrijk?

Dat vis goed is voor hart en vaten, dat weet je waarschijnlijk wel. Maar dat Omega 3 in visolie een effect heeft op jouw stemming, je energie, je menstruatiecyclus, je huid, je immuunsysteem en nog veel meer, was jou dat ook al bekend?
Veel vage klachten worden veroorzaakt door een verstoorde vetzuren balans. Denk aan:
✓ Vermoeidheid of weinig energie
✓ Hoofdpijn
✓ Menstruatiepijn
✓ Gewrichtsklachten
✓ Depressieve gevoelens of stemmingswisselingen
✓ Huidklachten
✓ Concentratieproblemen
Ik stond er veel te weinig bij stil, tot dat ik tijdens mijn opleidingen leerde hoe belangrijk een goede vetzuren samenstelling is voor jouw fysieke en mentale gezondheid. En ik zelf met het gebruik van supplementen ook ervaarde wat het deed met mijn lijf.

Omega 3 vetzuren zijn essentiële vetzuren, wat betekent dat je lichaam die niet zelf kan aanmaken en dat je die dus uit voeding moet halen. Visolie is niet hetzelfde als Omega 3. Visolie is geraffineerde olie afkomstig van vis en schaaldieren. Visolie is een algemene term en bevat 2 soorten Omega 3-vetzuren, namelijk EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur).
Omega 3 vetzuren worden vaak vis vetzuren genoemd, maar er zijn ook plantaardige Omega 3 vetzuren (ALA in plantaardige olie, noten en zaden). Deze ALA variant kan je lichaam omzetten in EPA en DHA, maar het is veel effectiever om deze rechtstreeks uit vis te halen. Vissen maken de vetzuren trouwens niet zelf aan, maar ze halen deze uit de algen die ze eten.

Naast Omega 3 vetzuren (EPA, DHA, ALA) zijn er ook Omega 6 en Omega 9 vetzuren. Dit zijn ook vetzuren met positieve eigenschappen, echter krijgen we er naar verhouding veel meer van binnen dan Omega 3. De meest ideale verhouding tussen Omega 3 en 6 is 1:3, wat betekent dat je dus drie keer zoveel Omega 6 binnen mag krijgen dan Omega 3. Gemiddeld eten we echter wel 20 keer zoveel Omega 6 dan 3.
Omega 6 zit in plantaardige oliën die gebruikt worden in brood, koek, crackers, margarines en heel veel andere supermarkt producten. Omega 9 zit vooral in olijfolie, avocado en in sommige noten. Over het algemeen eten we dagelijks meer producten met Omega 6 dan Omega 3, waardoor de ratio ongunstig wordt en juist ontstekingen kan bevorderen.
Hoeveel Omega 3 heb je nodig?
De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) en de Europese Voedselveiligheids Authoriteit (EFSA) geven een ondergrens aan van minstens 250 mg Omega-3 vetzuren per dag, de hoeveelheid die het lichaam nodig heeft om de hartfunctie in goed in stand te houden. Maar beide organisaties zijn het er over eens dat een hoeveelheid van twee tot vier gram per dag (dus 2000-4000mg per dag) de optimale dosis is.
In Nederland wordt die minimale ondergrens van 250mg per dag vertaald in een advies van minstens 1x per week vette vis voor volwassenen. Met 100 gram makreel, haring of zalm krijg je namelijk al snel 1500-2500mg Omega 3 binnen. Slechts 34% van de Nederlanders voldoet echter aan het advies en eet daadwerkelijk 1x per week vis, blijkt uit de voedselconsumptiepeiling. Voor zwangere vrouwen is het advies om minimaal 2x per week vis te eten en naar schatting haalt niet eens 20% van de zwangere vrouwen dat advies. Terwijl dus deze adviezen gelden om aan de minimale ondergrens te voldoen.
Als je uitgaat van de optimale dosis, heb je wel 5x per week vette vis nodig. Helaas is veel vis vervuild, zijn de zeeën overbevist en is vis ook best duur. Een visolie supplement is daarom een praktische, meer duurzame en goedkopere oplossing.

Gezondheidsvoordelen van Omega 3
* Het verhoogt je stress bestendigheid en ondersteunt een goede werking van je zenuwbanen (minder snel overprikkeling)
* Het helpt de celwand soepel te houden voor een goede opname van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen
* Het kan ondersteunend werken bij cyclusklachten, zoals menstruatiepijn, hoofdpijn, stemmingswisselingen
* Het werkt ontstekingsremmend en ondersteunt een goede werking van het immuunsysteem
* Het ondersteunt de hersenfunctie en kan je concentratie verbeteren en angst en depressieve klachten verminderen
* Het ondersteunt de functies van je huid, ogen, botten en gewrichten
* Het draagt bij tot een goede werking van het hart

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat omega 3-vetzuren de eiwitsynthese in de spieren kunnen stimuleren en de spierafbraak kunnen verminderen. Dit kan vooral gunstig zijn tijdens het afvallen, omdat het helpt om de spiermassa te behouden en het lichaam te ondersteunen bij het verbranden van vet.

De omega 3 in visolie zorgt voor een betere bloedtoevoer naar de spieren, waardoor je lichaam in staat is om efficiënter vet te verbranden. Afvallen met omega 3 lukt echter alleen als je ook extra gaat bewegen.

Omega is zoals je leest goed voor heel veel dingen.
Wil je er meer over weten en/of testen of jij genoeg Omega in je lichaam hebt?
Neem dan contact met me op via het contact formulier.

Jij wilt toch ook fit de winter door?
Tot gauw!

Lieve groet Shirley



Andere berichten

29 mei 2024 Leestijd min

Hormonen

Do’s & dont’s voor een betere hormoonbalans In het dagelijks leven neemt stress vaak de…

Lees blog
13 mei 2024 Leestijd min

Positieve benadering van de overgang

Het positieve van de overgang De overgang kan zeker klachten geven en nadelen met zich…

Lees blog
10 mei 2024 Leestijd 2 min

Mijn tips voor jou

Tips van mij voor jou in de overgang Zorg dat je goed geïnformeerd de overgang…

Lees blog