Waarom is Omega 3 zo belangrijk?
Dat vis goed is voor hart en vaten, dat weet je waarschijnlijk wel. Maar dat…
Lees blogTips van mij voor jou in de overgang
Zorg dat je goed geïnformeerd de overgang in gaat.
De hormonale transitie kan jaren duren met effecten op je lichamelijke en psychisch welbevinden.
Belangrijk is dat je ook in de overgang de regie houdt over jou welzijn, zowel privé als in je werk.
– Laad je energie op tijd weer op!
Zorg ervoor dat je batterij niet helemaal leegloopt, zet er op tijd activiteiten tegenover die je energie opleveren.
Dit geeft een goed gevoel en je voelt je weerbaarder.
Accepteer dat je geen tien dingen tegelijkertijd kunt doen op de automatische piloot, dat verandert echt als je oestrogeen daalt.
Ontstaan er klachten zoals slechter slapen, vermoeidheid, verminderde concentratie -en geheugen, chaotisch denken en handelen,
dan is het tempo dat je gewend bent even niet haalbaar. Probeer je tegen beter weten in dat tempo toch vol te houden, dan kan dat zorgen voor een opgejaagd -en nerveus gevoel. Ga daarom eens goed na welke verplichtingen je kunt laten vallen.
Je hoeft je daar niet schuldig over te voelen, je laat echt geen steken vallen.
Laad op tijd de batterij weer op!
– Ga bewegen
Beweging zoals wandelen is de belangrijkste en een goede manier om gezond te blijven. Matig-intensief bewegen stimuleert de productie van serotonine en endorfine, de zgn. geluks hormonen. Deze geluks hormonen gaan o.a. depressieve gevoelens tegen en serotonine is eveneens nodig om je slaaphormoon melatonine aan te maken. Het maakt niet uit welke manier van bewegen of sport je kiest, als je er maar plezier aan beleeft. Alle beweging waarbij je actief je botten belast, zoals lopen, hardlopen, dansen, touwtje springen of traplopen is goed voor je botten. Krachtsport maakt je sterker en zorgt via de spieren ook voor een betere stabiliteit en verbetering van de conditie van je botten. Bewegen draagt bij aan een goede conditie en verlaagt je risicoprofiel; het verlaagt je risico op hart- en vaatziekte, diabetes type 2 en verschillende soorten kanker. Blijf op de hoogte van je getallen! Laat je bloeddruk jaarlijks meten en houd je cholesterol in de gaten na de menopauze.
– Geef je oxytocine een boost
In de overgang daalt het hormoon oxytocine. Behalve dat dit hormoon ertoe bijdraagt dat je behoefte hebt om voor anderen te zorgen, geeft het ook rust en ontspanning.
Er is een manier om ook in de overgang een enorme boost oxytocine te krijgen, een fijne vrijpartij en als het lukt een orgasme. Hierdoor ga jij jezelf vrolijker, sterker en daadkrachtiger van voelen.
Maar ook gezellige dingen doen met vrienden en familie waar je een goed band mee hebt, die je een goed gevoel geven dragen bij aan de aanmaak van oxytocine.
Zelfs het zorgen en knuffelen van je huisdier.
– Eet voedingsmiddelen met tryptofaan
Een neurotransmitter die afneemt onder invloed van het dalen van het oestrogeen is serotonine, het is jouw geluks- en slaaphormoon. Zit je te laag in jouw serotonine, dan kunt je depressieve klachten ervaren en slecht slapen. Met behulp van tryptofaanrijke voeding zoals o.a. bananen, eieren, linzen en pompoenpitten, zorg je voor voldoende bouwstoffen om de aanmaak van serotonine te bevorderen. Bewegen help je ook bij de aanmaak van serotonine.
– Zorg dat je bloedsuiker spiegel stabiel blijft
Wanneer je te laag in je bloedsuiker zit word je verdrietig of juist agressief. Jouw hersenen gebruiken glucose als brandstof. Bij een te lage bloedsuiker kunnen de hersenen niet overschakelen op een eiwit of vetverbranding. Sla daarom bijvoorbeeld nooit je ontbijt over. Eet goed verdeeld over de dag drie volwaardige maaltijden. Voel jij dat je aan het eind van de (werk)dag trek krijgt, ga dan eerst wat eten. Hier word je rustiger door en ga je vervolgens meer ontspannen verder met je activiteiten. Drink voldoende water verspreid over de dag.
– Slaap je slecht?
Zorg voor voldoende tryptofaanrijke voeding overdag (zie ook tip Eet een lichte maaltijd voor het slapen gaan zoals b.v. 2 crackers met hüttenkäse met wat sesamzaad of een klein schaaltje biogarde yoghurt met een paar stukjes banaan. Deze voedingsmiddelen verhogen het serotonine en jouw bloedsuiker. Je slaapt een stuk rustiger.
Wees overdag lichamelijk actief. Dit draagt bij aan een beter slaappatroon net als regelmaat in je slaappatroon, ook in het weekend.
Onderneem een uur voor het slapen gaan alleen ontspannende activiteiten, lees geen mail meer en stop met het kijken op een smartphone/ tablet/ laptop of TV. Dit blauwe licht voorkomt de productie van melatonine. Lees liever in wat getemperd licht een boek.
Vermijd alcohol – of cafeïne houdende dranken en beperk de suiker inname met name voor het slapen gaan. Zorg voor een koele slaapkamer (17 graden) en doe sokken aan bij koude voeten. Maak van de slaapkamer een prettige plek zonder TV, smartphone, etc.
– Zoek professionele hulp!
Wacht niet af tot hinderlijke klachten overgaan want het kan jaren duren voor je weer in balans bent. Er zijn zoveel mogelijkheden om je in de jaren van de overgang ook goed te voelen. Indien nodig kun je een verwijzing vragen aan je huisarts voor een Menopauze polikliniek in een ziekenhuis. Of ga naar een overgangsdeskundige bij jou in de buurt
– Leef op een manier die voor jou waardevol is.
De overgang is de tijd om je zelf weer uit te vinden, de overgang is de tijd om jezelf te mogen én kunnen zijn.
– Je bent niet alleen!
Veel vrouwen over de hele wereld zijn net als jij ook in de overgangsfase; je bent niet alleen, praat erover en zoek verbinding met elkaar.
En ook ik sta voor je klaar, soms is een luisterend oor en bevestiging dat je niet “gek” bent al voldoende. Schroom je niet mij te benaderen.
Je kan me mailen shirley@shirleykoningstein.nl of bellen en whatsappen 06-40388035 om een afspraak te maken.
Ik ben er voor je….
Liefs Shirley
Dat vis goed is voor hart en vaten, dat weet je waarschijnlijk wel. Maar dat…
Lees blogDo’s & dont’s voor een betere hormoonbalans In het dagelijks leven neemt stress vaak de…
Lees blogHet positieve van de overgang De overgang kan zeker klachten geven en nadelen met zich…
Lees blog